nevidím, ale zvládnu to

13.Květen 2024 | Gymnázium

Naše škola nedávno hostila inspirativní projekt nazvaný „Nevidím, ale zvládnu to“, který nám otevřel oči a poskytnul nám pohled do světa nevidomých a těžce zrakově postižených lidí. Cílem projektu bylo přiblížit žákům jejich každodenní realitu, a to prostřednictvím různých aktivit a interakcí.

Žáci si mohli vyzkoušet, jak nevidomí lidé zvládají běžné úkony. Na vlastní kůži si otestovali chůzi po schodech s bílou holí, což navodilo pocit, jakým způsobem se mohou nevidomí lidé orientovat v prostoru. Během projektu také měli možnost vyzkoušet speciální typy brýlí, které simulují různé formy zrakových postižení, a prožít, jaké to je, když se člověk musí spoléhat na ostatní smysly.

Jednou z nejzajímavějších částí projektu bylo seznámení se s Braillovým písmem. Součástí workshopu byla ukázka, jak se s tímto písmem pracuje a žáci zjistili, že i bez zraku je možné číst v téměř stejném tempu, jako lidé bez zrakového handicapu.

Celkově jsme byli ohromeni množstvím technologických vymožeností a dalších kompenzačních pomůcek, které existují pro podporu nevidomých a těžce zrakově postižených lidí. Dozvěděli jsme se, že kompenzační pomůcky nejenže usnadňují jejich život, ale v mnoha případech také umožňují plnohodnotné fungování ve společnosti, každodenním životě a pro handicapované jsou mnohdy klíčové v otázce samostatnosti.

Z projektu „Nevidím, ale zvládnu to“ jsme si odnesli nejen nové znalosti o životě lidí se zrakovým postižením, ale také nový pohled na svět. Jsme vděční, že jsme mohli být součástí tohoto inspirativního projektu a věříme, že si z něj všichni odnášíme poznatky, které nám budou připomínat nutnost empatie a porozumění i v budoucnu.

Další aktuality

Přípravný týden ve znamení reforem

30. 08. 2024

AkademiaGymnáziumMateřská školaNezařazenéZákladní škola

V letošním přípravném týdnu se tým školy AKDEMIA zaměřil na práci na inovované koncepci školy. Snažili jsme se pojmenovat si hodnoty, které naši školu vyjadřují a vychází z našeho hesla „vstřícná náro…

Co jsme ve škole zlepšili přes prázDniny

30. 08. 2024

AkademiaGymnáziumMateřská školaZákladní škola

O prázdninách škola rozhodně nespí a i letos jsme se snažili vylepšit, co šlo. Od vymalování mateřské školy a jejího vybavení novým nábytkem, přes vybavení některých tříd ZŠ i gymnázia novým nábytkem…

Informace o novém školním roce nejen pro nové

30. 06. 2024

AkademiaGymnáziumZákladní škola

Vážení rodiče, milí žáci, i když si nyní budeme užívat zaslouženého prázdninového odpočinku a dovolenkových aktivit, dovolte nám už nyní stručně vás s tím, co nás čeká v novém školním roce….

Stručné vyhodnocení školní ankety 2024 ve škole AKADEMIA

30. 06. 2024

AkademiaGymnáziumMateřská školaZákladní škola

Vážení rodiče, kolegyně a kolegové, milí žáci, děkujeme vám, že se většina z vás zúčastnila naší hodnotící ankety za uběhlý školní rok. Máme radost, že naši školu hodnotíte veskrze pozitivně a do…

Archiv aktualit

Rubriky